FAIL (the browser should render some flash content, not this).
FAIL (the browser should render some flash content, not this).
 


Προβολή Filoxenia rooms island of Kea σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους
To νησί της Κέας.
Η Κέα, γνωστή και ως Τζια με έκταση 131 τ.χλμ είναι το έκτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων.

Αραιοκατοικημένο νησί, με πρωτεύουσα την Ιουλίδα, που αν και βρίσκεται δίπλα στην Αττική (μόλις 16 ναυτικά μίλια από το Λαύριο) και διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων, έχει μείνει σχεδόν ανέγγιχτη από την τουριστική υπερ-ανάπτυξη.

Ξενοδοχεία υπάρχουν ελάχιστα στο νησί, αλλά θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια το καλοκαίρι και ένα άνετο κάμπινγκ στις Ποίσσες.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ιουλίδα, χτισμένη σε λόφο με ειδυλλιακή θέα στο Αιγαίο και πανέμορφα, πετρόχτιστα σπίτια από σχιστόλιθο που προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές ηρεμίας και ξεκούρασης.

Σημαντικοί επίσης οικισμοί, οι περισσότεροι στο δυτικό μέρος του νησιού, είναι η Κορρησία που θα την γνωρίσετε ως το λιμάνι του νησιού, το Γιαλισκάρι, το Βουρκάρι, ο Κούνδουρος και ο Οτζιάς.

Η Κέα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό τόσο για τις καλοκαιρινές διακοπές σας όσο και για τις μικρές, ξεχωριστές αποδράσεις των Σαββατοκύριακων όλου του χρόνου καθώς αποτελεί ιδανικό συνδυασμό ιστορίας -με αρχαιολογικά μνημεία ιδιαίτερης αξίας- και, αιγαιοπελαγίτικου τοπίου σμιλευμένου με μοναδικό τρόπο.
Εάν επιλέξετε μια βόλτα στον ορεινό όγκο της Κέας θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια επίσκεψη στον λέοντα από σχιστόλιθο, ένα επιβλητικό γλυπτό που χρονολογείται από τα αρχαϊκά χρόνια και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ιουλίδας. Επίσης μην παραλείψετε το Μεσαιωνικό κάστρο όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Κέας και κατά την επιστροφή σας στην πλατεία της Ιουλίδας αξίζει να θαυμάσετε τις ζωγραφιές του Αλέκου Φασιανού σε ένα από τα στεγάδια τις πρωτεύουσας. Κατηφορίζουμε προς το λιμάνι και το λόφο του Αγ. Σάββα όπου βρέθηκε ο γνωστός Κούρος της Κέας [Εθνικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών], όπου διακρίνουμε ακόμα λείψανα από το τείχος.

Συνεχίζουμε για το Γιαλισκάρι και το Βουρκάρι, οικισμούς που συγκεντρώνουν τη γαστρονομική και τουριστική προσοχή του νησιού με τις εξαιρετικές ταβέρνες για να απολαύσετε τοπικές νοστιμιές ή το ποτό σας με ηρεμία. Βορειότερα, λίγο μακρύτερα από τον Οτζιά η επίσκεψη στο μοναστήρι της Καστριανής θα σας αποζημιώσει με την καταπληκτική θέα στο πέλαγος και τη γαλήνη του τοπίου.

Στη νότια πλευρά θα συναντήσετε τον Κούνδουρο με τους χαρακτηριστικούς, πετρόχτιστους αναπαλαιωμένους μύλους που χρησιμοποιούνται για κατοικίες ενώ τελικός προορισμός σας ο όρμος Πόλες, η αρχαία Καρθαία, που γνώρισε την ακμή της στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια και σήμερα σώζονται λείψανα από το ναό του Απόλλωνα, το ναό της Αθηνάς, τα τείχη και το θέατρο της πόλης.
Εάν προτιμήσετε να επισκεφθείτε τις παραλίες της Κέας τότε η επιλογή θα είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε μοναδικές παραλίες με άμεση πρόσβαση όπως το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποίσσες, ο Κούνδουρος και άλλες όπου με λίγη ή περισσότερη προσπάθεια θα απολαύσετε το μπάνιο σας όπως τα Ξύλα, το Σπαθί, η Συκαμιά, η Κεφάλα.

Σε κάθε περίπτωση η Κέα αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό που συνδυάζει αιγαιοπελαγίτικη διάθεση, νόστιμο φαγητό, αρχαιολογικούς περιπάτους και υπέροχες παραλίες μια ανάσα από την Αττική. Δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί επώνυμοι Έλληνες την έχουν επιλέξει ως τόπο ξεκούρασης και εξοχικής κατοικίας.
 
 
Ενοικιαζόμενα δωμάτια Filoxenia - Κέα, Κυκλάδες ©2010-2012Όροι χρήσης